Fumatul și Hipnoza

Fumatul e o dependenta ca oricare alta. Ce e important, daca individul dependent este destul de hotarat sau motivat sa renunte la fumat. In cazul acesta hipnoza poate ajuta. Nu e acelasi lucru, in cazul in care o persoana este impinsa de la spate sa renunte la fumat. In cazul al doilea sansele de reusita sunt sub 10%.

Sunt persoane care pot renunta singuri la fumat, folosind diverse tehnici, unii chiar citind cartea lui Alan Carr, The Easy Way to Stop Smoking. Sunt pareri si pareri in lumea hipnozei, unii spun ca fumatul are ca si cauza declansatoare, prima intarcare din vremea copilariei, altii sustin ca individul incepe sa fumeze din cauza anturajului, din nevoia de integrare (daca fumeaza, are motiv sa stea la o tigara cu colegii, daca fumeaza are parte de o pauza de tigara, pe cand ceilalti muncesc, etc).

Fumatul si Hipnoza

Fumatul si Hipnoza

Uneori solutia este extrem de simpla. Daca ai vazut episodul din filmul “The Mentalist”, cand,  pe strada, Jane o atinge pe femeie pe umar, dupa care ii da o sugestie directa, iar femeia arunca tigara. Uneori, mai bine zis la persoanele foarte sugestibile, ajunge o sugestie data in forma asta, directa : – ori de cate ori, cand vei mai trage un fum dintr-o tigara, adu-ti aminte de imaginea unui barbat, gras, libidinos, care sta in spatele unui birou de lux aurit, patronul fabricii de tigari, care rade in hohote, la fiecare fum pe care il tragi din tigara, iar de la ras se scutura toata grasimea pe el, impreuna cu lantul gros de aur de la gat. Si rade pentru ca el face milioane de euro, cu fiecare fum pe care il tragi tu din tigara, dar el nu isi consuma otrava de productie personala.

Nu se intampla doar in filme asa ceva. Am experimentat si eu pe cateva persoane, exact acelasi stil. Daca persoana nu a vrut sa elimine tigarile din viata personala, cu toate ca 2 – 3 saptamani avea greata la fumul de tigara, dupa aceasta perioada a revenit la fumat, fumand mai putin, dar, pentru a beneficia de pauza de la lucru, a revenit la fumat.

Solutionarea uneori dureaza o sedinta, uneori mai multe. Mecanismul este acelasi – de a gasi factorul initial declansator, eventual in caz de nevoie intarirea motivatiei de a trai o viata sanatoasa. Uneori dependentele pot stirbi si imaginea de sine si increderea de sine, cateodata mai e nevoie de lucru si pe partea asta.

Conditia de baza este decizia personala de a face acest pas, hotararea personala sau motivatia personala.

©T.Attila – 2014 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro