Fascinatia privirii

           Cei care cauta explicatii tehnice si stiintifice la fenomenele, care apar in timpul fascinatiei, le recomand sa studieze cartea de biologie de clasa XI. Fascinatia privirii, denumirea mai stiintifica, pe la noi se mai cunoaste sub denumirea de deochi, dar se poate folosi si in scopuri de vindecare. Tigancile cunosc fenomenul, parca ar fi intiparite in AND-ul lor, ca un instinct.


Practic ce se intampla fizic in creier? Prin fascinatie, centrul vederii din creier intra intr-o stare de excitatie nervoasa, iar centrii din jur intra intr-o stare de catalepsie, stare care in oarecare masura seamana cu somnambulismul hipnotic. Profunzimea starii depinde se sensibilitatea subiectului si nu exista o regula generala ca la oricine, oricand se poate obtine acelasi efect. Procesul se desfasoara fara indicatii, practic nonverbal si corespunde in hipnoza cu o forma de inductie (practic hipnoza a evoluat din mesmerism, lasand in urma partea de fascinatie – in zilele noastre nu se mai foloseste nici macar pendulul, pentru a obtine o stare sau alta, si partea de magnetism, adica pasele energetice, care contribuie la o stare mai profunda).


Sursa fascinatiei nu este obligatoriu, sa fie privirea operatorului, pot fi si alti stimuli vizuali, cum ar fi o pictura, o culoare, un punct, un obiect in miscare, o sursa de lumina, etc. Practic si hipnoza autostrazii este o forma de fascinatie vizuala, se intampla cu ochii deschisi. Explicatia fiziologica e simpla, nu exista fenomene paranormale inexplicabile, cum vad cei care nu cunosc fenomenul, cei care nu au studiat si doar isi dau cu parerea, cum se mai intampla si in medii academice. Fascinatia este un reflex fiziologic natural, apare la un timp mai scurt sau mai lung de la expunerea subiectului la stimulul vizual.


Hipnoza moderna se bazeaza doar pe focusarea mintii, prin instructiuni verbale insiruite, adica prin sugestii verbale, pe cand in mesmerism sesiunea se desfasoara nonverbal de obicei. In momentul in care o persoana e fascinata, se pot folosi si obisnuitele sugestii verbale, ca in oricare varianta de hipnoza (ce varianta cunoaste operatorul).


Sunt zeci de carti din anii 1700 – 1900 in care sunt descrise operatii, unele complicate folosind doar mesmerismul, cum e misionarul Abbe Faria, care folosea aceste tehnici in India, neavand anestezice, doar cunostintele sale in mesmerism. Operatiile decurgeau fara probleme, in anestezie completa, infectiile apareau mult mai rar, vindecarea/recuperarea postoperatorie era mult mai rapida. In Franta, Anglia, Germania, Austria, au fost descrise procedurile in prezentari, pentru consiliile medicale ale vremii.


Fascinatia privirii se poate invata, oricine aloca timp pt antrenament, dupa un curs de mesmerism, isi poate dezvolta capacitatea de fascinatie, avand aplicatii practice in lucrul cu oamenii, in afaceri si nu in ultimul rand in dezvoltarea personala, autocunoastere, dezvoltarea increderii de sine si a imaginii de sine. Aici ma refer la persoane, care nici macar nu isi pot suporta reflectia imaginii proprii din oglinda.

              Fata de alte cursuri, retreaturi si traininguri, cu denumiri care mai de care mai interesante, (scufundarea in sine, intalnire cu tine, adancire in absolut, vindecarea personala, masaj dimensional, mers pe jar si alte asemenea cursuri de “dezvoltare personala”) – invatand sa lucrezi pe tine si pe altii, iti rescrii propriile programe mentale – prin exercitiile care fac parte din training.

            In orient exista scoli de meditatie – cum a SunGazing, alta scoala, Tratak si altele, care prin meditatie, se focuseaza si pe dezvoltarea capacitatii de fascinative, practic merg paralel. Tehnicile acestea le recomand oricui, cu orice afectiune, fizica sau psihica, in special persoanelor cu stari psihice/boli psihice – Franz Anton Mesmer, a obtinut in anii 1800 efecte benefice, inbunatatire/vindecare in cazul unor boli psihice, depresie, atacuri de panica, epilepsie si alte boli psihice sau psihiatrice, afectiuni, care in acea perioada erau “”VINDECATE”” cu taierea venelor/sangerare. Sangerarea era solutia universala pentru orice boala, la fel cum in zilele noastre pentru o stare, un gand lumea fuge la psiholog sa ii povesteasca despre ce a visat sau ce idei/ganduri are. Prin povesti, daca “specialistul” in ascultat si impartit chestionare, habar nu are de altceva, alte sisteme, tehnici – uneori doar prelungeste agonia sau ingreuneaza situatia/starea bolnavului.

            Daca cauti sa inveti o tehnica – stiinta, din care au evoluat alte scoli si tehnici din zilele noastre, ai gasit o metoda de dezvoltare, atat personala si profesionala – mesmerismul – prin componentele ei – fascinatia privirii, magnetismul si prezenta quantica (adica a trai aici si acum, nu doar discutand despre asa ceva, ci prin exercitii practice) si hipnoza.

©T.Attila – 2010 – 2020 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro
%d bloggers like this: