Minte – Corp – Psihologie

           Daca cineva inaintea ta a incercat ceva, a facut un studiu si nu a obtinut rezultatul dorit, nu mai trebuie sa incerci acelasi lucru ca nu are rost – apropo de parerile unor profesori in ale mintii, sau vracii mintii. Pentru a obtine rezultate trebuie repetate unele experiente, sa fii convins ca expert superior in ale mintii ca dupa mai multe incercari, intr-adevar se ajunge la acelasi rezultat. Daca te bazezi pe niste studii incerte, dubioase facute doar de o singura persoana, pot spune ca esti credul, sau naiv pt un reprezentant al unei ghilde sa spunem asa “evoluate/elevate/elite”.


Domnule expert (?! Cadru academic?!) in ale hipnozei ( mai corect expert in relaxoterapie, NU hipnoza), pot sa te linistesc de la nivelul meu de “Vraci”, “impostor” in ale hipnozei, ca as putea sa lucrez cot la cot cu tine, cu hipnoza de “vraci” sau hipnoza adevarata, iar tu cu relaxoterapie, pe aceleasi tipuri de afectiuni si un consiliu impartial sa analizeze rezultatele separat si as avea rezultate detasate. Nu te speria domn prof.dr si alte prescurtari inaintea numelui, nu iti fur sau nu ti-am furat hipnoza, ceea ce faci tu e relaxoterapie, ceva ce ar putea gasi clientii/pacientii – in yoga, dar diferenta ar fi ca mai ieftin – o meditatie de yoga e la 20 – 30 lei/60 – 120 minute, fata de o sedinta de 50 minute/ 60 minute de psihoterapie la 150 – 200 lei.


Avand in vedere atitudinea nedemna de o persoana care se considera expert pe domeniul in care activeaza, intelectual evoluat si elevat, sa arunce cu noroi inspre persoane, pe care nu le cunoaste, nu este foarte etic si spune multe despre tine dom’le expert dr.dipl.pr.pfa si alte acronime.


Legat de noua orientare din domeniul psihologiei – sincer dupa ultima evaluare “academica” nu voi mai recomanda oamenilor sa mearga la un psiholog, ca, Mindfullness Based Cognitive Behavioral Therapy nu este altceva decat o denumire pompoasa la o forma de meditatie, iar un yoghin practicant de meditatie, are mult mai multa experienta si poate face recomandari muuuult mai pertinente si sanatoase participantilor, decat un psiholog care a practicat cateva ore de studiu teoretic, cum sunt si profesorii. Un yoghin dupa ani de practica zilnica acumuleaza experienta mai valoaroasa decat un student sau doctorand uzand coatele pe banci teoretizand. In plus, ma repet, e mai ieftin sa participi la o ora de meditatie la 20 – 30 lei, decat sa ti se explice teoretic cum se face si sa platesti ca pacient/client la un psiholog 150 – 200 lei pe o ora de consultatie.


Multumita domnului academician, indiferent ca m-ar numi clovn, vraci, impostor sau sarlatan, eu imi fac treaba si consider ca ceva mai bine, decat sa imi pun intrebari teoretice, oare asta sau asta se poate ? Daca Einstein avea aceeasi atitudine, nu descoperea teoria relativitatii, exploratorii daca se bazau pe experientele anterioare, nu descopereau America. Deci teoria cu teoria, dar daca nu se poate gasi o cale de mijloc de comunicare si schimb de idei intre mediul academic si non academic, practic e aceeasi situatie din anii ’40 de pe vremea lui Erickson, cand exista aceeasi mentalitate. Din partea mea exista bunavointa si deschidere, dar se pare ca din inaltimile academice exista doar rahat aruncat in ventilator.


Cu ce ar putea un psiholog explica (neexistand legea psihologului, neexistand malpraxis, cum a mai recunoscut acum cateva luni si un membru al unei facultati de psihologie din tara) – daca dupa 15 – 30 de sedinte taxate, pe parcursul a 6 luni sau un an, nu obtine un rezultat benefic la client/pacient, dar avand justificarea – am facut cum scrie in carte, am aplicat pasii pe care i-am invatat la facultate, de la prof xy. Mai mult, o intrebare retorica – de unde si pana unde aceasta gelozie aproape bolnavicioasa, al unor asa zisi membrii “ilustrii” ai societatii, recunoscuti international dupa unii (poate in teorie), fata de anumiti “vraci” care prin hipnoza de exemplu, pot face in 10 – 20 minute schimbari pe care ei, “experti elevati” nu le pot obtine in zeci de sedinte.
– aici as pomeni de cazurile de bulimie – care dupa 5 – 6 ani (cazurile cele mai lejere) sau 15 ani, cazul cel mai grav – dupa ani de psihoterapie, ani de tratamente cu pastile, de toate felurile nu s-a obtinut nici macar ameliorare in ani de zile, iar in 20 – 30 minute cat a durat o sedinta de hipnoza de “vraci” sau hipnoza de alt fel, persoana a scapat de impulsul de a manca compulsiv, sentimentul de vinovatie, care aparea dupa mancatul compulsiv si aprecierea de sine, imaginea de sine s-a imbunatatit considerabil. Domnule prof, pt ce aceasta gelozie si judecata, etichetare al persoanelor pe care nici nu ii cunosti, nu ai discutat cu ei, habar n-ai de ce sunt capabili? Dupa parerea ta cititorule, este corect, etic si un exemplu de urmat, daca un profesor despre care se spune ca este un expert in domeniul lui, recunoscut international, judeca, eticheteaza ceva sau pe cineva necunoscut de el? Dupa parerea mea un psiholog nu ar trebui sa judece, sa eticheteze, mai ales daca este in necunostinta de cauza. Eu personal sunt de acord sa imi pun la bataie cunostintele acumulate in domeniul hipnozei (chiar si hipnoza vraci, sau cum a mai fost denumita) intr-un concurs fair play, de exemplu in domeniul oncologiei, daca un juriu impartial ar evalua lotul de persoane si schimbarile ce apar dupa psihoterapie/relaxoterapie si hipnoza facuta de un vraci ( probabil Dave Elman a fost considerat la fel de Erickson ). Ce zici dom’ profesor? Un studiu comun?


Stiu ca, la fel ca acum cativa ani, la primul articol de ziar in care a aparut interviul cu mine, dom’ profesor ai comentat ceva mai relaxat. In ultimul articol de ziar, clar ca dom’ prof.dr. a vorbit de mine fara sa imi pomeneasca numele, dar din ce in ce mai vehement, ca o persoana geloasa. Te provoc dom’ prof la un studiu comun sa vedem rezultatele, cine obtine rezultate mai bune, un prof teoretician sau cel etichetat de tine ca – “vraci”, “impostor”, si altele. Esti de acord sa iti pui la bataie cunostintele si “prestigiul” intr-un asemenea concurs/studiu comun? Sau “Vraciul” nu prezinta interes academic?

Ramane de vazut, am sa va anunt pe aici si pe facebook, daca se va intampla ceva. Avand in vedere ca suntem 2 persoane pe piata din Romania, care ne ocupam, doar cu hipnoza, nu e greu de ghicit cui s-a adresat dom’ prof in ultimul interviu legat de hipnoza (relaxoterapia academica e denumita de el hipnoza … ). Te-ai astepta de la un prof universitar dupa 4 pagini de povesti sa iti si transmita ceva, dar te felicit dom’ prof, esti un bun politician, vorbesti si activezi ca ei, cand ai un scop/interes, nu e ceva neobisnuit sa improsti cu rahat, dar macar daca vorbesti sa si spui ceva, un lucru e a vorbi si altul e sa si transmiti ceva, adica omul sa si priceapa ceva, nu doar sa citeasca o insiruire de cuvinte ca in politica.

Articolul acesta nu e un atac la persoana, e o reactie, e pur si simplu dreptul la replica, care in presa “libera” – ziare, radio, tv in mod normal nu se acorda.

©T.Attila – 2014 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro
%d bloggers like this: