Fumatul și Hipnoza

Fumatul e o dependenta ca oricare alta. Ce e important, daca individul dependent este destul de hotarat sau motivat sa renunte la fumat. In cazul acesta hipnoza poate ajuta. Nu e acelasi lucru, in cazul in care o persoana este impinsa de la spate sa renunte la fumat. In cazul al doilea sansele de reusita sunt sub 10%.

Sunt persoane care pot renunta singuri la fumat, folosind diverse tehnici, unii chiar citind diverse carti de dezvoltare personala. Ce nu e specificat in articole, carti – pentru a lucra individual, e nevoie de o hotarare si perseverenta impresionanta, deoarece e nevoie de a repeta zilnic acele exercitii mentale, pentru a obtine si cea mai mica schimbare. Poate dura luni de zile, pana obtii un rezultat individual.

Sunt pareri si pareri in lumea hipnozei, unii spun ca fumatul are ca si cauza declansatoare, prima intarcare din vremea copilariei, altii sustin ca individul incepe sa fumeze din cauza anturajului, din nevoia de integrare (daca fumeaza, are motiv sa stea la o tigara cu colegii, daca fumeaza are parte de o pauza de tigara, pe cand ceilalti muncesc, etc).

Fumatul si Hipnoza

Fumatul si Hipnoza

Uneori solutia este extrem de simpla. Daca ai vazut episodul din filmul “The Mentalist”, cand,  pe strada, Jane o atinge pe femeie pe umar, dupa care ii da o sugestie directa, iar femeia arunca tigara. Uneori, mai bine zis la persoanele foarte sugestibile, ajunge o  singura sugestie data in forma directa.

Nu se intampla doar in filme asa ceva. Am experimentat si eu pe cateva persoane, exact acelasi stil. Daca persoana nu a vrut sa elimine tigarile din viata personala, cu toate ca 2 – 3 saptamani avea greata la fumul de tigara, dupa aceasta perioada a revenit la fumat, fumand mai putin, dar, pentru a beneficia de pauza de la lucru, a revenit la fumat. Depinde de motivatia individului, daca parcurge procesul complet (doar in cca 5 – 10% din cazuri se poate solutiona o dependenta intr-o singura sedinta, asta implica un subiect foarte bun) – adica se prezinta si la urmatoarele sedinte necesare pt a solutiona complet, toate  aspectele legate de dependenta de nicotina sau alte substante.

Solutionarea uneori dureaza o sedinta (cu un subiect foarte sugestibil in 5-10% din cazuri), de cele mai multe ori dependenta se poate solutiona prin mai multe sedinte, la fiecare intalnire, lucrand pe alt aspect al problemei. Mecanismul este acelasi – de a gasi factorul initial declansator, eventual in caz de nevoie intarirea motivatiei de a trai o viata sanatoasa. Uneori dependentele pot stirbi si imaginea de sine si increderea de sine, cateodata mai e nevoie de lucru si pe partea asta.

NU UITA! ABORDAREA E CENTRATA PE TINE CA PERSOANA SI NU PE SIMPTOM!

Conditia de baza este decizia personala de a face acest pas, hotararea personala si motivatia personala de a parcurge procesul complet, pana dependenta e complet solutionata.

©T.Attila – 2010 – 2020 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro