“Hypnotic Seal” – adica – Sigiliul/Pecetea hipnotica

Zilele trecute citind un articol, in care un psiholog pomeneste de conceptul de sigiliu hipnotic, acuzand persoane care nu sunt psihologi, ca ar aplica asa ceva subiectilor cu care lucreaza.
Sa vedem ce e Sigiliul sau Pecetea hipnotica. La fel cum sugestiile directe din timpul unei sedinte de hipnoza, sunt ca niste programe mentale, care, acceptate functioneaza ca intr-un calculator un program nou. Diferenta este doar ca, Sigiliul hipnotic este o sugestie posthipnotica si dupa parerea mea NEETICA. Probabil sunt unii care mai folosesc hipnoza, poate chiar psihologi (din moment ce am citit parerea unui psiholog, probabil are un sambure de adevar de la care porneste), dar exista persoane, care, poate din frica de a nu pierde vreun client/pacient, folosesc aceasta tehnica, rar intalnita, dar existenta in lume – Sigiliul hipnotic.
In timpul unei sedinte “sigiliul” practic este o sugestie post hipnotica, prin care se creaza un program mental, care se manifesta la o subiect atunci cand altcineva, inafara de persoana care a dat sugestia respectiva, incearca sa lucreze sau sa hipnotizeze subiectul. In functie de sugestia pe care o da cel care aplica “sigiliul” poate fi un lucru simplu, gen – cand vei simti ca oricine altcineva are intentia de a te hipnotiza, vei reveni in starea normala de veghe. Variante mai grave (depinde de etica celui care aplica asa ceva) si au fost cazuri in SUA, cand sugestia a fost, pt subiect, sa reactioneze violent sau sa faca vreo criza, pentru a intimida orice alt “concurent” sa lucreze cu acel subiect.
Motivele? Pentru unii, care au o frica de a pierde clientii/subiectii care au fost odata la ei, frica legata de subiect sa nu mearga, sa nu incerce alt specialist, care poate face mai mult pentru subiect, avarismul, lipsa eticii? Cine stie? Chiar daca, cumva se mentioneaza in cursurile de hipnoza ericksoniana sau afla din alta parte, e posibil si in Romania sa intalnim probabil persoane care aplica asa ceva. In domeniul psihologiei nu exista o legislatie pentru malpraxis, in cazul in care un specialist nu poate solutiona problema, simptomele unui subiect, nu se poate numi malpraxis, pentru ca nu exista legislatie.

La fel cum si noi, putinii care ne ocupam de hipnoza directiva ( hipnoza Elmaniana ) si NU facem hipnoTERAPIE, in orice articol apare, scris de ziaristi nedocumentati, suntem numiti hipnoTerapeuti, cu toate ca sedinta de hipnoza directiva nu e TERAPIE. Suntem doar hipnotizatori.
Tin sa te linistesc cititorule, ca in hipnoza directiva sau non academica, exista tehnici prin care se poate lucra si cu persoane programate de altii, sau “sigilati”, indiferent daca cel care a aplicat asa ceva e hipnotizator sau vreun ghicitor.
Multe lucruri sunt, care nu se invata in mediul academic si cunostinte pentru care, la final o persoana primeste si o patalama, dar depinde de etica personala a fiecarui “specialist” cum foloseste tehnicile invatate, depinde in principal, de cum e ca persoana acel “specialist” in hipnoza, la care mergi, daca decizi sa apelezi la hipnoza, pentru a-ti imbunatati anumite aspecte din viata ta.
Nu vreau sa fac un elogiu stilului de hipnoza directiva sau mesmerism, dar in primul rand ar trebui sa cauti referinte ale specialistului la care apelezi, sau sa te interesezi la cunostinte, care, poate au ajuns la vreunul.
Ca si concluzie cum in general pentru orice sac exista un petec, cei care practica asa ceva, sigiliul hipnotic, vor trebui sa gaseasca altceva decat o sugestie posthipnotica, pentru a tine clientii legati de el/ea.
Cea mai buna metoda ca practicant este sa iti faci treaba cum trebuie sau daca nu reusesti sa ajuti, atunci nu e nici o rusine sa recunosti ca nu poti sau nu intervii in anumite situatii, care poate nu sunt de domeniul tau sau chiar sa recomanzi pe altcineva, cine are, poate mai multa experienta sau un alt stil de lucru.

sigiliu hipnotic, #sigiliu #hipnotic #sigiliuhipnotic , #psiholog , psiholog, psihologie, control, concurenta psihologica, concurenta neloiala, #posibilitati #mental