Mituri, legende urbane și întrebări despre hipnoză – partea a 2-a

Daca ma uit in ochii unui hipnotizator, ma va controla? Exista conceptul cu privitul in ochi, care vine din mesmerism, mai exact din fascinatia privirii, iar in mitologia antica exista mitul Meduzei, care transforma oamenii care o priveau in ochi, in stane de piatra. De obicei tigancile se nasc cu “capacitatea” fascinativa si capacitatea de a citi oamenii. Aici ma refer la tehnica “cold reading” folosita si de mentalisti, iluzionisti. De obicei o persoana care se ocupa doar de hipnoza, nu prea Svengalidetine cunostinte despre fascinatia privirii. Fenomenul care se intampla – pista neuronala de la retina pana la centrul vederii in creier intra in stare de excitatie nervoasa si impreuna cu centrii motori din apropiere intra intr-o forma de catalepsie sau blocaj pentru o perioadade timp. Unele persoane mai sensibile, pot accepta in acea stare si sugestii, sau, la o intalnire cu o tiganca, sa apara si o forma de anestezie – practic subiectul nu simte cand i se desface ceasul de la mana, cand se iau bijuteriile.

E sigura hipnoza? As putea pati ceva? Inafara de a imbunatati starea sau situatia subiectului, nu se poate intampla nimic. Mai putin e adevarata e fraza de dinainte, daca ajungi pe mana unui prof., dr., pfa, conf, decan, sef, etc, de la facultatea de psihologie, care nu cunoaste unele dedesubturi (tehnici) ale hipnozei,  are trecute ore de hipnoza in CV, varianta de hipnoza in care, nu exista asemenea detalii (in stilul de hipnoza ericksoniana) si nu se invata in mediile academice. In rest e o tehnica sigura, iar daca nu se poate rezolva o problema (subiectul nu accepta anumite sugestii, sau subiectul nu poate urma niste instructiuni simple), rau nu poate face.

Am auzit ca hipnoza deterioreaza celulele din creier, e adevarat? Nu zambi, am intalnit si intrebarea asta – “e adevarat, ca hipnoza deterioreaza celulele din creier? Am citit undeva pe net, ca hipnoza afecteaza creierul.” Probabil persoana care a pus intrebarea, o voce de femeie la telefon, citeste multe reviste editate de diverse secte, religii, care de altfel folosesc hipnoza de masa si manipularea maselor. Exista o singura posibilitate foarte rara – 1 persoana din 10.000 sau 100.000 este atat de sugestibila, incat, in timpul procesului hipnotic, nu ajunge in starea de somnambulism, ci intra direct intr-o stare mai profunda, in coma hipnotica. Frecventa de functionare a creierului coboara sub nivel theta, in plaja de frecventa delta. Daca persoana in coma este readusa din coma de salvare, cu ajutorul unor chimicale, este singura posibilitate, ca persoana sa ramana cu daune cerebrale fizice. NICI ASTA NU SE INVATA IN MEDIUL ACADEMIC! Doar noi ceilalti, vracii stim de tehnicile cu care se poate solutiona si o situatie de acest gen. Deci exclus, ca o persoana sa ramana cu daune cerebrale.

Hipnoza e satanica … Exista filozofia medievala, care inca persista peste secole de stiinta, ori preotimea o propovaduieste, ori “enoriasii” prea dogmatici, nu vad doar ceva satanic in lucrurile pe care nu le pot intelege. Pentru a intelege cum functioneaza mintea e nevoie de un “pic” de studiu, sa inveti sa si lucrezi cu mintea, este partea a doua. Preotimea de obicei isi face cruce si cu mainile si cu picioarele, scuipa peste cap, cand aud de hipnoza, chiar si de psihoterapie. E o stiinta ca oricare alta, care se poate invata si care poate schimba conditia unui om. Poate a venit timpul sa scoata si oamenii acestia capul din nisip (sau din alta parte) si sa se mai uite in jur. Hipnoza nu e nici religie, nici o secta secreta sau vreo ghilda satanica, care sa vrea raul umanitatii.

Hipnoza pare un joc al mintii. Ma poate asta ajuta in rezolvarea problemei mele? Adevarat, pare un joc al mintii, unii percep fenomenul ca si autominciuna (pt scribi de duminica – explicatie – sa te minti singur = autosugestia), dar e acelasi lucru cu imaginile, gandurile, emotiile pe care le ai zi de zi. sau pe care le servesc cei din presa, televizune, media. Daca tot se intampla in viata de zi cu zi si asta determina starea fizica si psihica, de ce sa nu folosesti aceleasi tehnici in mod constructiv.

©T.Attila  2010 – 2020 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro