Mituri, legende urbane și întrebări despre hipnoza – partea 1

Trebuie sa te naști cu capacitatea de a hipnotiza. Nimic mai greșit! E o știință care se poate învăța, în câteva zile. Unii pretind ca ai nevoie de ani de zile de studii, dar din proprie experiență știu că mecanismele sau tehnicile hipnozei directive/elmaniene se pot învăța într-un curs de 30 – 35 ore. Ce e adevărat, că ai nevoie de multe ore de practică și experiență să obții rezultate, sa devii bun in ceea ce faci, după orice curs ai face.

Esti sub hipnoză. O expresie greșită! Nu ești sub nimic, nici deasupra. Se poate spune despre cei care consumă alcool, că sunt sub influenta băuturilor alcoolice, dar în hipnoză, ești sau nu într-o stare de conștiență modificată – altered state of mind, sau stare hipnotică.

http://www.imdb.com/title/tt0022454/

Vei spune secrete ascunse hipnotizatorului. Nimic mai greșit! Nu vei spune nimic din ce nu ai spune în starea normală de veghe, starea normală in care esti in mare parte a timpului de obicei, cât ești treaz. Orice sugestie pe care o primești, o poți sau nu accepta. Nu vei spune ceva, ce contravine codului tău moral, ergo, dacă în mod normal nu înjuri, nici în transa nu vei înjura de exemplu.

Vei face ceva ce nu vrei. Greșit! Degeaba ai primi sugestia, să te ridici de pe fotoliu și să stai in cap, dacă nu ești gimnast/ă sau yoghin care stă în cap meditând de obicei, sau circar, nu vei face așa ceva. Nu vei face nimic, ce nu ai face în restul timpului tău. Mai ales dacă nici nu ai indemânarea respectivă.

Îmi voi pierde controlul, iar hipnotizatorul va face cu mine ce vrea. Greșit! Hipnoza nu e filmul Matrix, în care se cuplează niște cabluri la baza craniului, iar hipnotizatorul trece la tastatură și face orice vrea el. Hipnoza nu e nici teatru de păpuși, în care hipnotizatorul e cel care mișcă sforile. La orice sugestie primită, poți sau nu accepta acea sugestie, iar in cazul în care nu o accepți, sugestia nu va avea nici un efect asupra ta. Dacă in schimb ești o persoana, “control freak” , nu va putea lucra hipnotizatorul cu tine, e posibil să “nu lași controlul” deoparte, să te poți relaxa, fizic si psihic – să nu lași controlul din mână.

Hipnotizatorul trebuie sa fie în transă, să poată hipnotiza pe cineva. Dacă în filme unii hipnotizatori, par sa iși dea ochii peste cap, nu inseamna transă. Nu e nevoie ca un hipnotizator să fie în transa, pentru a putea lucra cu un subiect, doar să cunoască tehnicile și să facă cel mai bine ceea ce știe.

Hipnotizatorul “vede”, ce vede subiectul. Hipnoza directivă (clasică sau Elmaniană) nu inseamnă șamanism. Cu toate că șamanismul are uneori și aspecte ce seamănă cu hipnoza sau tehnicile hipnotice, hipnotizatorul nu e șaman să “călătorească” cu subiectul, în viziunile acestuia, dar ghidează subiectul în timpul ședinței. Nu se folosesc nici substanțe pentru a “vedea” ce vede subiectul. În regresie de exemplu subiectul povestește ce vede, sau, confirmă dacă vede ceva. Hipnoza nu e meditație transcedentală, unde mai multi “adepti” călătoresc în aceeași viziune, de multe ori chiar folosind diverse substanțe. Iar hipnotizatorul nu e mai “vraci/impostor/șarlatan” decât un doctor in psihologie.

Pot ramâne în transă toată viața? Greșit! Dacă se întâmplă ceva în timpul unei ședințe, subiectul dacă nu primește instrucțiuni, ghidaj în continuu, revine în starea normală de veghe de dinainte, uneori în fracțiune de secunda. Cu toate că unii sunt de părere că viața e ca o transă personală, iar o ședință de hipnoză poate scoate o persoană din transa personală. “Sa fie oare al șaselea simț?” Gerry Kein, a făcut un infarct in timpul unei ședințe, iar subiectul cu care lucra, în câteva secunde a revenit în starea normală de veghe și a sunat la urgențe. Același lucru se întâmplă și la ședințele pe skype, dacă se întrerupe netul, subiectul ori trece în somn din transă, ori revine în starea normală de veghe. În cel  mai rîu caz, trece în somn, iar după câteva  ore se  trezește odihnit, ca după un somn relaxant.
Fiecare persoană trăiește episoade de transă în viața de zi cu zi – în timpul cititului unei cărți captivante, pe șosea in timpul condusului sau în timpul vizionării unui film captivant. În aceste momente alții pot povesti pe lângă tine, cu tine și să nu auzi, fiind în transă, captivat de ceea ce vezi sau citesti, parcă ai fi in acel film sau roman..

Daca merg la o ședință de hipnoză, voi face ca o găină? Dacă asta iți dorești, se poate. De obicei se întâmplă pe scenă sau în hipnoza de stradă, pentru distracție. În timpul unei ședințe, nu vei face ca o găină, nu vei vorbi în chineză. Aceste lucruri sunt impresionante pe scenă și atât. De asta se dau asemenea sugestii acolo, la fel cum un iluzionist, face trucuri impresionante pe scenă.

De unde să știe un hipnotizator, care e cauza problemei mele? Sunt studii făcute în lume și experiența de cca 30 – 40 de ani ai unor specialiști in medicină și abordare a omului ca un întreg, abordarea holistică, unde iau în considerare corelația între boli și anumite gânduri, imagini mentale, emoții, trăiri, evenimente. Punând întrebările potrivite, pe baza cunostințelor și al experienței, un hipnotizator, poate primi din discuția preliminară niște repere , în ce direcție să pornească. Iar subconstientul de altfel, funcționează ca o cutie neagră la avioane, unde sunt stocate toate experiențele trăite și emoțiile atașate de acestea. Găsind factorul inițial declanșator și soluționând cauza, de obicei se rezolva simptomele. Medicina tradiționala, psihologia, nici măcar nu caută sursa problemelor în minte (tratând persoana doar simptomatic), dar toate problemele sunt cauzate de gânduri, emoții, imagini mentale care persista destul de mult în mintea individului. pentru a dezvolta o afecțiune sau alta.

Continuarea …

©T.Attila – 2010 – 2020 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro