Ce e hipnoza

  Dupa definitia americana, hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii si stabilirea unei comunicari eficiente cu subconstinetul. Definitia asta fiind folosita pentru a descrie hipnoza directiva. Exista doua ramuri ale hipnozei in zilele noastre – hipnoza Ericksoniana (relaxoterapie, tehnici folosind multe metafore, relaxarea progresiva si de durata mai lunga) si hipnoza Elmaniana, denumita si hipnoza directiva, folosind sugestii directe, inductii instant sau rapide. Erickson fiind cadru academic, sistemul lui se invata la facultatea de psihologie, iar Dave Elman, nefiind cadru academic, tehnicile dezvoltate de el se invata in cadrul scolilor private de hipnoza, pe care le putem denumi si scoli de hipnoza non academica.

Diferenta intre ele? Rapiditatea tehnicilor hipnozei directive sunt semnificative – o sedinta poate dura de la cateva minute la media de 30 – 40 minute, pe cand la relaxoterapie, sedinta de hipnoza eriksoniana, de la 90 minute in sus. In Romania suntem o mana de oameni care practicam hipnoza directiva si pe langa credinta generala ca practicantii facem terapie, e gresit conceptul. Psihologii, psihiatri si doctorii practica (daca practica) hipnoTERAPIA, noi, hipnotizatorii nu facem terapie. Ca in urma sedintelor de hipnoza este posibil ca o persoana sa isi schimbe, daca vrea anumite programe mentale, e doar un efect secundar, pe langa starea de bine, somn mai bun, stare generala mai buna.

Era timpul la fel cum in domeniul psihologiei s-a recunoscut Mindfullness Based Cognitive Behavioral therapy, adica de cativa ani s-au recunoscut efectele benefice ale meditatiei, asupra organismului, chiar efecte benefice in cazul persoanelor cu probleme psihice, sa apara in tara si cealalta varianta de hipnoza, adica Hipnoza Elmaniana / Hipnoza directiva, iar pana va fi recunoscuta la valoarea ei, va mai trece ceva apa pe Somes.

Mintea umana functioneaza cu imagini. Frecventa imaginilor pot genera anumite stari – aici ma refer de la conditia fizica, conditia fizica generala a pielii, sunt reflexia imaginilor mentale, sau cum le denumeste si Jacques Martel, tipare de gandire. Dr. Ryke Hamer descrie aceleasi lucruri, efecte – el denumind factorii declansatori, conflicte interne sau externe. Pentru detalii legate de factorii declansatori sau conflicte, mai sunt si alti autori – Louis Hay si inclusiv autori romani.

Ce face hipnoza ? Schimband sau moduland imaginile mentale, se schimba conditia fizica a individului. De exemplu, noduli sau cancer la sanul stang la o femeie dreptace poate aparea de la un eveniment banal – frica de a pierde un copil (aici si o afacere poate fi copilul, creatia proprie). In cazul acesta prin hipnoza directiva persoana poate constientiza prin imagini mentale situatia, se poate ameliora acea stare/emotie si sunt sanse de remisie. Pentru ca recent s-a discutat despre constipatie – in cazul in care o persoana are constipatie la ganduri, inspiratie sau nu poate lasa trecutul in urma, poate aparea constipatia fizica (e o problema a zilelor noastre la multe persoane, in multe domenii in care se cere creativitate si inspiratie).

La fel cum un instructor de yoga nu este doctor, nici hipnotizatorii (in engleza HYPNOTIST) nu fac TERAPIE, nu lucreaza pe cazuri de psihiatrie sau boli psihologice. Deci personal cu toate ca lucrez cu hipnoza, nu fac TERAPIE prin hipnoza. Asta e treaba psihologilor si a psihiatrilor. Cei care detin un IQ macar mediu, pot intelege aceasta simpla explicatie, poate, pentru totdeauna. De altfel hipnoza se adreseaza in general persoanelor care detin un coeficient de inteligenta macar mediu.

In curand vor urma si alte articole, fiind un domeniu INCA neinteles in partea asta a lumii, iar lumea daca nu intelege, considera ca hipnoza este ceva malefic, satanic, asa cum a fost prezentata in filme, pe micul ecran. Inca suntem undeva in evul mediu, cand la fel ca si Giordano Bruno, Copernic, Newton, Einstein – nu au fost intelesi, erau considerati eretici, iar unii chiar arsi pe rug din cauza ideilor pe care le-au avut, dar, care in urmatorii 100 ani au fost confirmate ca si corecte.

Inchei acest articol prin vorba – “Eppur si muove”

©T.Attila – 2014 – Toate drepturile rezervate www.hipnos.ro
%d bloggers like this: